Az elso vaddiszno az iden

Valami masra vagytam, dombokra, erdore, valami ujra. Ezert dontottem ugy, hogy egy masik vadaszteruletre megyek vadaszni, kimondottan disznos teruletre. Egy regi vadaszkollega hivott, hogy probaljam ki naluk is a vadaszatot, van diszno, az ar is jo, igaz, kicsit messze van, masik megye (70km).

Negy alkalommal voltam, a harmadik alkalomnal ideadtak egy szep kocat, hogy vigyem haza, ha mar nekem nem jott semmi haromszor.

A negyedik alkalommal mar csak azert mentem, hogy lojek. Azelott valo harom alkalommal ugyanott alltam, most a szervezo azt mondta, hogy alljak mashova, mert ott nem fog semmi jonni, kozel vannak az agyuk is, nem fogjak kikapcsolni, inditvanyozta, hogy ne alljak ugyanoda. En konszekves ember vagyok es szorgalmas, ezert ugy dontottem, hogy megis ugyanoda allok.

Megalltam az autoval egy nagy vackorfa alatt, kipakoltam mint a vasarosok, puska, loszer, tavcso, tavolsagmero, ejjellato, harom labu lobot, kicsi lozsak, nagy lozsak, viz, haromlabu szek, kemping szek, minden ami kell egy ilyen helyzethez. Megugyeltem a szelet, elszivtam egy cigit, hogy lassam merre viszi a szel a fustot (arrol nem fog jonni semmi). A szel pont nem volt jo, a hatamat fujta es vitte a szagomat az erdo fele. A terv az lett volna, hogy az erdobol kijonnek a vaddisznok, es mennek a kukoricaba enni. Elottem volt az erdo, ugy 100 meterre, en egy levagott napraforgoba alltam a vackorfa alatt, es a hatam megett ugy 70 meterre kezdodott a kukorica. Amint montdtam, ugy kepzeltem el, hogy kijon az erdobol, elottem, mellettem elmegy es bele akar menni a torokbuzaba, en nem engedem, hanem meglovom. Ember tervez, Isten vegez.

A cigifust utan lattam, hogy elottem nem fog kijonni semmi, csak tolem jobbrol ,vagy balrol, igy csak jobbra es balra neztem a tavcsovel… Hogy hatulrol is johet a kukoricabol? Ah, nem, az keptelenseg, mert, hiszen a diszno kijon az erdobol es megy a kukoricaba.

Egyszer csak hallom, hogy valami mozog a hatam megett a kukoricaban, hatra se nezek, gondolom valami apro dolog, roka, oz, akarmi. Hallom, hogy pont mogottem van, majd jobbra tolem lassan-lassan tavolodik… Gondolom, hogy hatra fordulok es megis megnezem mi lehet… Diszno volt, egy szep kan, egyedul. Ment, mendegelt a kukorica szeleben, kozbe nezte a vackorfat. Aztan majd balra fordult es lassan kezdett belemenni a levagott napraforgoba, az irany az erdo volt…Lassan szaladt, meg-meg allt, nezet, en kozbe a kezembe vettem a fegyvert, mikor megallt es is lealltam minden mozdulattal, megnyugodott es szaladt tovabb, lassu troppban… 50-60 meterre lehetett… Vegre megnyugodott a szalkereszt a nyakan… Ovatosan kisertem, majd meghuztam a ravaszt, hallottam a becsapodast, a tuzbe rogyott a kan… Meg mozgott, fetrengett, neztem, kozben ujratoltottem gyorsan… Eppen ra akartam gyujtani egy cigire, hat csak egyszer feltolja a farat a hatso ket labaval es kezdi tolni a fejet a foldon… Megegyszer megceloztam ugyanott, meghuztam a ravaszt… Hallottam a becsapodast, elfekudt a nagy kan… Kettot rugott, kesz volt…

Uj toltenyt csusztattam a csobe, majd odamentem ovatosan… Fiatal 2.5-3.5 eves kan lehetett, 140 kilos korulbelol, de legalabb 130… Megnyugodtam, visszamentem az autohoz. Meg maradtam par orat, egyebet nem lattam, majd jottek a kollegak, atadtak a toretet, lefenykepeztek, feltettuk a szep kant a csomagtartoba… Orultem, nagyon orultem.

Bent a vadaszhaznal gratulalt a vadaszterulet tulajdonosa, megnyuztuk, mind a ket loves halalos volt, az elso is, de lehet azzal meg elfetrengett volna a kukorica szeleig. A vadaszat befejezodott… Elegedett voltam…

Technikai adatok:

CZ 557 Sporter .30-06, Schmidt & Bender 4-16/50, RWS KS 9.7gr, tavolsag 50-60 meter.