A 2018-2019-es szezon osszegzese

Majus-juniusban meglottem a bakkjaimat, meg szandekoztam volna loni, de nem jott ossze. Vettem egy 4×4-es Mitsubishi L200-at, hogy legyen mivel menjek vadaszni… Azt tataroztam, javitgattam, addig-addig, amig rendes kocsi lett belole, habar a kulsejen meg lehetne javitani, mert eleg utott-kopott… Mar azzal mentem furjezni 2018 augusztusaban.

A furjszezon nem tartozott a legszebbek koze… A tavajelotti jobb volt. Szarassag volt, reggel nem volt harmat, porzott a mezo, embert es allatot probalo vadaszatok voltak, az eredmeny pedig felejtheto… Volt parszor, hogy 4-en lottunk 20-at (fele a minimumnak). Viktort is megviselte, gondjai akadtak a jobb elso labaval, meg ma sem tudom, hogy mi lehetett, tan valami gyulladas…

A kisebbik fiamat is vittem furjezesre, orult, erdekelte, mindig orul, en orulok, hogy orul. A nagyobbik mar a sutak utan koslat…

A facanozas es nyulszezon rendesen sikerult, tobbszor voltam a kulfoldiekkel is vadaszni, dzsippestol, kutyastol, mindenestol. A terepjaros tudomanyt meg a mai napig is tanulom, egyet viszont megtanultam rendesen: penzbe kerul, ezert vigyazni kell ra, nem muszaly mindenbe belehajtani, eroltetni. Ha lehet el kell kerulni a bajt.

Voltak szep teli vadaszatok, facanozasok, szekelyekkel, szep volt. Egy kicsit megvaltoztattam az arcomat is, bajuszt noveltem.

A teli vadaszatokkal kapcsolatban annyit jegyeznek meg, hogy a ho megmutatja a kutyak kozotti kulonbseget, mikor mas alig lott valamit, akkor nekem mindig volt 1-2-3 facanom es nyulam.

A fiamat nem nagyon vittem magammal, a csoportban elegge feszult helyzet volt kialakuloban, tan mar a tel elejetol… Egyesek kavartak a szart… Jol megkavartak, vannak akik meg most is kavarjak…

Januar vegen sikerult kiszurnom a szemem, egy vadaszat alkalmaval belementem egy tovisbokorba es egy tovis pont a jobb szemem kozepebe allt meg a pupilla elotti szaruhartyaba… Doktor, 3-4 nap leragasztott szem, stb. Megusztam es rendeltem 3 db vedoszemuveget. Ilyen tobbet nem lesz.

A szezonban talaltam egy szarvasaggancsot is…

Januar vegere Viktor is lebetegedett, alig allt a laban, nem evett, fel sem akart allni, egy facanlevessel helyrepattintottam, a dokor gyogyszerezte is, helyrejott.

Februarban nem voltam majdnem egy tarsasvadaszatra sem, a nagyobbik fiam eltorte a labat… Korhaz, szombatok, stb. Az utolso heten viszont voltam ketszer is a kulfoldiekkel, Viktor kiraly volt akkor is.

A szezon elott, szeptember elejen a kacsakat is kiprobaltam huzaskor, tul gyorsan, tul kevesen es tul keson jottek, az eredmeny: 1 kacsa. Meg voltunk parszor kacsara telen, lottunk is parat.

A 2018-2019-es vadaszatok eredmenye: 96 db. vadat ejtettem, 37-szer voltam vadaszni, 36 furjet, 6 vadkacsat, 40 facant, 9 vadnyulat, 3 ozbakkot, 2 rokat. A nyulak eleg gyengen muzsikaltak… A szezonban es utana is egy darabig mindig volt vasarnap facan az asztalon… Ez joleso erzes… Mar lassan megszokas lett belole.

Atlag: 2.59 db vad/vadaszat. :-), a 2017-2018-as szezonban az atlag 2.52 volt (akkor 106 vadat lottem, 42-szer voltam vadaszni. Mindket szezonban volt olyan, hogy nem lottem semmit.

 

 

A 2017-2018-as szezon osszegzese

Talan a legjobb szezon volt idaig. Osszesen 106 vadat lottem, osszesen 103.5 kg vadhust hoztam haza (voltam vaddiszno vadaszatokon is, 5 hajtason, azt hiszem, vaddisznot nem lottem, de kaptam kompetenciaba hust)

  • 31 furjet
  • 20 vadkacsat
  • 37 facant
  • 13 nyulat
  • 4 ozbakot
  • 1 csokat

Viktor 95%-ban jol teljesitett, de volt nehany nyulvadaszat, amikor megkergult, igy porazra tettem nyulvadaszatok idejen, helyre is jot. Facanra, furjre, vagy barmit keresni, barhol, jobb kutya nincs nala.

Az utolso nyulvadaszat ebben a szezonban (2017-2018)

En adom a kajat. Sult malacok lesznek. Diszno csorba… Torta.

Zolikat is viszem vadaszni. Macedoniara megyunk. Loszerek? Viszem az uj Rottweil Hare 3.5mm 36 grammos loszert, viszek 3.2mm-es Rottweil Waidmannsheil HV 36 grammost is, hogy legyen facanra. Viszek a 4.2mm-esbol is par darabot. Viszem Viktort. Remelem minden jol sul el. Meg a puska is :-).

Iden, 2018-ban, az elso tarsasvadaszat

Surun vadaszok mostanaban. A tegnap voltam egy hajtason ( a szezonban mar a negyedik), lottunk is egy disznot (valahogy ebben a szezonban elkerulnek a disznok, biztos tudjak, hogy lelovom, talan nincs is annyi mint tavaly, a tavagy rengeteg volt). Ma tarsasvadaszat volt, holnap kacsara megyunk paran.

A mai vadaszat jo volt, legjobb ebben szezonban a nyulak szempontjabol (42 nyulat lottunk), en lottem 2 nyulat es egy kakast! Viktort le tudom szabalyozni a cernaval.

A kakast le is filmeztem.

Es a teritek:

Utolso vadaszat az iden, 2017-ben

Sikeres nap volt. Az uj nyakorv hatastalan, Viktor ha elindult, akkor semmi nem allitja meg. Facanra fantasztikusan megy. Elhibaztam 2 facant, mindkettot meglohettem volna, Viktor allta a vadat szepen, csak meg kellett volna loni… Lehet, hogy raunt, hogy mind melle lovok, egyszer berontott a bokorba es hozott egy kakast. Lottem en is egy kakast, szoval ugy volt, hogy en is meg Viktor is lottunk kakast :-). Az uj nyakorv jobb mindenkeppen mint a regi.

Vadaszni valo ido lesz!

Szerintem holnap pont vadaszni valo ido lesz. Max 3-4 fok, nem fog esni, a szel sem fuj nagyon, kivancsi leszek, hogy lesz-e kod.

3.2, 3.7, 4, 4.2, 5mm-es soretek, a darabosabbol tobb, az aprobbol kevesebb, es termeszetesen az elmaradhatatlan Sauvestre (hatha, hatha). Szukitesek maradnak 1/4 es 3/4.

Viktornak a nyakorven egyet javitottam, lehet, hogy hatekonyabb lesz.

Ebben a hidegben lesz facan is, remelem valami csatorna mellett megyek majd…

Optimista vagyok.

A delutan csinaltam karacsonyfat a tarsulatnal, Biro segitett.

 

100 szonak is egy a vege…

… ha van jo kutya, akkor van facan is, meg akkor is, ha nyulra vadaszunk. Lottem ket nyulat, duplaznom kellett mind a kettore. 3.7-es sorettel lottem mindkettot.

Lottem egy facant is, egy arok mellett mentem, betettem egy 3.2-est, az elso csobe, ha netan facan ugrik, akkor tudjam nyugodtan loni… Ugrott, jo magasra felrepult, nagyon magasra, a 3.2-es is eltalalta, de nem esett volna le, majd meg egyszer odalottem neki a 3.7-essel is. Leesett szep magasbol…

A facan a teremtes koronaja, az asszony utan. A facanbol is a kakas…

Esett az eso, 10-ig a traktorba ultunk, kb fel tizenegykor kezdodott a vadaszat es 2-ig tartott.

Viktor visszahozta az en nyulaimat, egy kakast, es meg 3 nyulat.

A szukitesek rendben voltak (1/4, 3/4).