Az elso vaddisznohajtas az iden sikeres volt

Jo, ha az ember kimozdul es elmegy mashova is vadaszni, mint a sajat csoportjaval. Rendes eligazitassal kezdodott a vadaszat, majd a terepjarokkal az erdo fele vettuk az utunkat, leallitottak egy helyre. A helyet elokeszitettem annak rendje es modja szerint. Elsoportem a szaraz faleveleket ket fa mogott, a ket fa kozotti tavolsak, kb. 10 meter lehetett, a hajtas iranyabol egy kisebb dombocska allta a kilatasom utjat, de amugy jobbra, balra es hatra a korulmenyekhez kepest jol lattam. Sok meg a falevel, sok a zold, messze nem lehet latni az erdoben, sok a lapi, aljnovenyzet, stb. Betaraztam, beleneztem a celtavcsobe, meg nem lottem vadat ezzel a piros pontos celtavcsovel. Nekialltam varni, lassan telt az ido, mig a hajtas megkezdodott. Lassan kozeledett a hajtas, alig-alig hallani lehetett a hajtok hangjat egyre kozelebb. Cigiztem, beszelgettem a kollegakkal es a felesegemmel a whatsapp-on, telt az ido, ittam, kohogtem, eppen nem pisiltem…

A hajtas egyre csak kozeledett, mar egesz kozelrol lehetett hallani a hangokat, majd egyszer hallom, hogy valami kozeledik! Szalad, megall, bizonyara szaglaszik, szalad, megall, szaglaszik, pont a domb mogott johet, tudtam, ekkor tudtam, hogy loni fogok valamit! Vallamhoz emeltem a fegyvert, vartam, a vad szaladt – gondoltam csak diszno lehet, es valoszinuleg kan, mert egyedul van – megallt, figyelt, csak hallottam, majd egyszer nem hallottam semmit. A domb mogott lehetett, majd egyszerre csak ott allt elottem 5 meterre! Sebteben ralottem, utolag kiderult, hogy el is talaltam, de lagyat erhetett, mert megijedt, elrohant kozel mellettem, uj toltenyt csusztattam a zardugattyuval, majd kb 25 meterre utana lottem, rezsutason, hatulrol elore, kb 45 fokos szogben, ereztem, hogy ez a loves is talalt, de a diszno elment! Lassulni latszot, egy darabig lattam, majd eltunt a szemem elol, csak hallottam, hogy szalad, lassabban szalad, majd egyszer csak mintha elvagtak volna minden zajt. A hajtas meg nem ert veget, a fene evett meg, hogy mi lett a disznoval, pedig biztos voltam benne, hogy talaltak a loveseim, de vajon mennyire?

Az elso vernyomot a kolegakkal 50-60 meterre talaltuk a nyoman… Budos volt, beleket erte, a kollegak kajanul mondtak, hogy nem megy tobbet mint 22 km…. De en megis kovettem a vert, egyre tobb ver volt, de nem verzett ugy istenigazabol. Jo ez a KS, de nem arra lett kitalalva, hogy megallitson egy 100 kilos disznot… Mentem a ver utan, itt is ver, ott is ver, majd egy szakadek… Es benne a diszno. Elso latasra csak egy loves lattunk, hatulrol bement a gyomraba, majd a tudot is erhette, mert a masodik loves helyetol kb. 100-120 meterre volt. Kihoztuk nagy nehezen az arokbol… En boldog voltam! De nem voltam boldog, hogy nem volt teritek csinalva. 8 disznot lottunk, en voltam az egyetlen a leallok kozul aki lott disznot, a tobbi a hajtasban esett…

Technikai adatok: CZ 557 Sporter .30-06, Bushnell Elite 1.25-4x, RWS KS 9.7gr.

Felavattam a tavcsovemet. Lehet disznot loni vele, en elegedett vagyok, jol latni vele, konnyu celozni, minden rendben. Remelem, hogy meg az iden lovok meg egy disznot vele, legalabb meg egyet!

Az elso furjezes az iden…

Eleg nyogvenyelosen indul a dolog, uj szabalyok a tarsasagnal, nem kaptam senkit magam melle a vadoron kivul, aztan az utolso utani percekben jott meg egy, nem igazan rajongok erte, nem rossz ember, kar hogy muszlimnak teremtette az Isten.

Elokeszitettem mindent, a kutya sem erzi rosszul magat, Zolikat viszem magammal. Kivancsi vagyok mi sul ki belole.

Az embereknek telefonaltam, vagy nem vettek fel, vagy dolgoznak a hetvegen, vagy le volt merulve a telefon, olyan mintha nem is kezdodne az ideny… De en akkor is megkezdem!

A hengert es a 4-es sokkot viszem, 1.9-es sorettel probalkozom…

Mikor kell hogy legyen akkor van, mikor nem akkor nincs…

Ami jar az felre van teve. Ha kell legyen akkor van, ha nem akkor nincs…

Kimentunk vadaszni reggel koran, csunya nyulos kodos ido fogadott a mezon, el se hinne az ember, hogy junius kozepe, majdhogynem emelgetnunk kellett a kodtakarot, akar egy satorponyvat, hogy valamit lassunk. Bujkaltunk a kod alatt elegge eredmenytelenul, a vad csak akkor mozdult, ha mar mellette voltunk, rogton kereste a kod fedezeket. Az elso komolyabb napsugarak percek alatt tisztara soportek a mezot, azon kaptuk magunkat, hogy ni, latunk tobb mint 100 metert! A barkacsolas is rogton eredmenyes lett, pillanat alatt meglattuk az elso selejt bakkot ugy 110 meterre. Megvizsgaltuk, kivart, ereztem, hogy mindenet nekem ajanlja, az eletet. Nem volt takarasban (nem kellett volna neki EvoGreen), a buza szelen allt, rovid celzas a lapockara, loves, helyben maradt. Az elmaradhatatlan teritek, toret es gratulacio utan a vador nem tudta megallni, hogy meg ne jegyezze: megis jol hord az a puska. Az azelott valo ket alkalommal elege volt neki is hallgatni a zsortolodesemet a loszerekrol, ballisztikarol, gellerrol, stb.

Ket engedelyem volt, inditvanyoztam, hogy hasznaljuk ki. Nem sokkal kesobb egy tarlon villamgyorsan keresztezte az utunkat ket suta es utanuk a bak, ugy 220 meterre. Egy oreg selejt bak… Valamitol megriadhattak, a bak meglatott es megallt, figyelt, ereztem, hogy ez egy ilyen nap… Majdnem teljesen szemben allt velunk (70 fokos szogben, elegge felemelt fejjel), a szugye es a jobb lapockaja koze, pontosabban a jobb elso laba fole celoztam…Allt, pedig eltartott egy ideig, amig sikerult pontosan celoznom, mert messze volt… Meguztam a ravaszt, a bak jelzett, de beugrott a tarlo mellett levo elhanyagolt buzatablaba, es fekve maradt. A golyo oda ment ahova celoztam…

Ez egy ilyen nap volt. Mikor kell hogy legyen akkor van, mikor nem, akkor nincs… Csodalatos es eredmenyes vadaszat volt…

2018. majus 1. – Ermes bakkal kezdtem az idenyt!

Mar jo elore szoltam a csoportfonoknek, hogy iden is szeretnek ozbakot vadaszni, irjon fel a varolistara. Kozben meg talalkozgattunk, mert megvettem a 4×4-eset. Egy alkalommal mondta, hogy elvisz majus elsejen. Igy is tortent, engem ert az a megtiszteltetes, hogy megnyitsam az idei ozbak idenyt a vadasztarsasagnal. Majus elsejen nekikeszulodve mindennel, uj ballisztikai program a telefonon, tavcso, harom labu loalvany, csoszajfek a puskan, uj loszerre kihegyezve a puska stb. Termeszetesen a telefonomat ott hagytam a kocsiban, ugyhogy a ballisztikarol lemaradtam, tudtam, hogy a masodik ponttal fogok loni 170-220 meter kozott, es a harmadikkal 220-250 meter kozott. Ez eleg is volt.

Kimentunk egy nagyon jo helyre, sokat nem is kellett menni, meglattunk egy ozbakot, nagyon szep ozbak. Volt meg 3-4 suta mellette. Elso alkalommal ugy 170-180 meterre volt, mikor celbavettem, de eszrevettek (mert azelott becsaptam az auto ajtajat), rezsutason kezdtek tavolodni tolunk, de az uthoz kozeledni. Meg mentunk kb. 200 metert, megalltak, mi is, kiszaltam az autobol, most ugyelve, hogy ne csapjam be az ajtot, 104 meterre volt a bak. Celbavettem, olyan szep volt a trofea, hogy nem mertem nyakon loni. A gerincere tettem a szalkeresztet majd leengedtem ugy 5cm-t, a lapockara ami nem latszott mar ki a buzabol, odament a golyo ahova celoztam, az ozbak helyben maradt.

Eloszor vadasztam ozbakra a csoportfonokkel. Szep vadaszat volt, minden ugy volt, ahogy kellett legyen. Meg a buza is pont akkora volt, hogy pont eleget nehezitse a lovest. Meg setaltunk a vadaszteruleten, ugy volt, hogy meg egy selejtet is lovok, de kozbejott valami, igy visszafordultunk. Megjottek a furjek, hallottam oket, lattam is oket, sok facant, nyulat es kacsat lattunk. Rengeteg ozbak van, mindenfele, kicsi, nagy, selejt, trofea. Jo vadaszterulet.

A trofea: netto 451gramm, 107.65 pont, bronz erem.

Technikai adatok:
– loszer: RWS KS 9.7g
– tavolsag: 104 meter
– CZ 557 Sporter .30-06
– celtavcso: Schmidt & Bender 4-16x/50 Varmint
– vadaszterulet: AVPS Arthemis Otelec, Pustinis, Temes megye

Eloszor hasznalom vadaszaton az RWS KS 9.7g loszert… Hm, hm. Kicsi bemenet, eleg nagy kimenet, talan egy kicsit durva. Elegedett vagyok vele, de a jovore nezve, ugy gondolom, hogy kiprobalom az RWS ID-et is ami ugyancsak 9.7gramm.

Most azon torom a fejem, hogy mikor menjek vadaszni kovetkezokor es mire. Szeretnek egy-ket rokat, sakalt loni.

Az utolso nyulvadaszat ebben a szezonban (2017-2018)

En adom a kajat. Sult malacok lesznek. Diszno csorba… Torta.

Zolikat is viszem vadaszni. Macedoniara megyunk. Loszerek? Viszem az uj Rottweil Hare 3.5mm 36 grammos loszert, viszek 3.2mm-es Rottweil Waidmannsheil HV 36 grammost is, hogy legyen facanra. Viszek a 4.2mm-esbol is par darabot. Viszem Viktort. Remelem minden jol sul el. Meg a puska is :-).

Golyos fegyver – precizios loveszet

Van egy .30-06-os kaliberu golyos puskam. Vadasziasan lehet pontosan loni vele, de loteren nem ertem el kimagaslo sikereket, csak ritkan. Ennek az oka:

  • a fegyver tul nagyot rug vissza
  • nem kenyelmes loves pozicio
  • nem minosegi szerelek
  • nem konstans loszer

Meg van egy gond vele: nehezebb loszereket mint 10 gramm, nem lehet behuzni 0-ra 100 meteren, mert a tavcso nem engedi. Lehetseges az is, hogy nincs jol felszerelve.

Eppen ezert, majdnem vettem egy kisebb kaliberu .308-as fegyvert. De aztan szerencsere nem tetszett a fegyver, igy ugy dontottem, hogy a .30-06-ost tuningolom:

  • csoszajfek / kompenzator (menetet vagnak a cso vegebe)
  • 20 MOA-s dontott Picatinny sin
  • uj tavcso szerelek

Mindezeket egy magyarorszagi fegyvermestertol vasarolom, ott szerelik fel, es ott is lojuk be a fegyvert, hogy milyen loszerre, azt meg nem tudom.

Aggodom, hogy a cso meneteles utan, nem lesz eleg vastag, habar a fegyvermester megnyugtatott.

Vadaszni valo ido lesz!

Szerintem holnap pont vadaszni valo ido lesz. Max 3-4 fok, nem fog esni, a szel sem fuj nagyon, kivancsi leszek, hogy lesz-e kod.

3.2, 3.7, 4, 4.2, 5mm-es soretek, a darabosabbol tobb, az aprobbol kevesebb, es termeszetesen az elmaradhatatlan Sauvestre (hatha, hatha). Szukitesek maradnak 1/4 es 3/4.

Viktornak a nyakorven egyet javitottam, lehet, hogy hatekonyabb lesz.

Ebben a hidegben lesz facan is, remelem valami csatorna mellett megyek majd…

Optimista vagyok.

A delutan csinaltam karacsonyfat a tarsulatnal, Biro segitett.

 

Elmelkedes a loszerekrol

Nekem ugy tunik, hogy a Rottweil Waidmansheil 3.2mm-es nagyon jol megy a ket legtagabb szukitesbol. Lehet, hogy a 3.7-es is jol megy, de tan a 3.2-es loszerrel tobb az onbizalmam. A 4.2-est ki sem probaltam, lehet itt lenne az ideje? Egy nyulhajtas erejeig ki kene probaljam. Viszek magammal nehanyat, az otosok helyett! Az otosoket is csak diszbol hordom, csak azert hogy legyen…

Ugy tunik nincs sok nyúl, en mindig lottem, majdnem mindig. Facan van. Szerintem a terepviszonyok, az ido miatt… Ha egy hajszállal huvosebb lenne, talan jobb lenne. Kiderul holnap.

Azt irja az idojaras, hogy hideg lesz. Szerintem holnap jo vadaszat lesz!