Harmadik ozbak 2019-ben

Tegnap este kimentunk, vittem a felesegemet is, lattunk egy egyszarvu bakot, sipoltam, elment, nem pedig jott. Lehet nem talaltam el a hangot. Egyebkent nem nagyon lattunk semmit, tul meleg volt… A vador velemenye is az volt, hogy reggel tobb az esely… Igy hat reggelre maradt.

A reggel igeretesen kezdodott, egy gyonyoru bakkal kezdtunk, sipoltam, o jott, de nem biztos, hogy azert jott. Azert jott, mert ugy tunt, hogy az o terulete, az arkon tul hallotuk a masikat is, talan az egyszarvu volt, vagy talan meg egy nagyobb, es ez a gyonyoru azert igyekezett elhagyni a helyet. Majd uzekedes vegen megy egyszer menezem magamnak ezt a helyet, addig is adja tovabb a csodalatos genjeit. Vagy ez a nagy, vagy az egyszarvu ott lesznek.

Barkacsoltunk tovabb meg het ora sem volt, mikor a felesegem meglat egy sutat a buzatablaban, a vador pedig egy bakot a suta mellett, en pedig latom es figyelem az utat. Megallitom az autot, megnezzuk a bakot, jo, selejt, ugyes. Allunk az autoval, kiszallok az autobol, megprobabol celbavenni, nem latom rendesen a nyakat sem. Tanacstalansagomban sipolni kezdtem, a bak is mozogni kezdett balra a falu fele, erezte, hogy nem fogok loni a falu fele. Mit csinaljuk? Inditvanyozza a vador, hogy menjuk vissza 100 metert, onnan tan jobb ralatas nyilik? De tudtam, hogy ha meg egyszer beinditom az autot, akkor elmegy a bak. Beinditom, visszafele megyek, nezem a bakot, latom, hogy erdeklodik, de nem egy el. Es megint tudtam, hogy ez most az a helyzet, hogy ha kell hogy legyen, akkor van. Meg tokolodok az autoval, hogy ugy alljak meg, hogy legyen helye a vadornek is kiszallni, ne kelljen a napraforgoba landolnia, a bak all. Beszelgetunk, en sipolok, o ugat, de az aggancsa hegyen kivul nem mutat semmit. Lepjek fel az autora? Csunya dolog, de megteszem, elhasalok, fityegek az auton, felig a tetejen egyik labbal a kereken, masikkal nem is tudom hol. De latom a bak lapockajat, a tavolsag ugy 100-110 meter. Kibiztositok, (a zardugattyura mar felhivta azelott a vador a figyelmemet, hogy nincs becsukva, igy tudtam, hogy nem lesz fennakadas), minden tiszta, sehol egy arnyek a tavcsoben, a szalkereszt a lapocka hatso felen, hattal allt, 70 fokos szogben a bak de felenk nezett a jobb valla folott. Meghuzom a ravaszt, latom, hogy eltunik a bak. Ket centit tevedtem, igy nem a lapockaja moge ment, hanem a gerincebe, egy kicsit balra es egy kicsit felfele…. De a bak helyben maradt. 5 perc alatt megkaptuk. A felesegem el sem hittem, hogy meglottem. Nehez loves volt, nem a legvadasziasabb (jobban szeretem, ha mind a ket labbal a foldon allok, mikor vadaszok), de sikeres volt. Teritek, toret, fenykepek, szep. Elni szep. Vadaszni szep. De meg szebb, ha van kivel megosztani az elmenyt!

A golyo nem jott ki, osszeroncsolt 10 cm hatgerincet.

Adatok: 110 meter, CZ 557 Sporter .30-06, Schmidt & Bender 4-16x/50, RWS KS 9.7g. Helyben maradt.