Masodik ozbak 2019-ben

Ahogy igerte az internet, ugy is lett! Langyosabb homerseklet, delutan leven, a kisebbik fiamat is magammal vittem, szetjaruk a teruletet, lattunk szepeket, majd hatramentunk a tavakjhoz es belementunk a to kozepebe (ezek a tavak mestersegesen vannak kialakitva, normalis vizallas eseten teljesen szarazok, csak akkor telnek meg, ha arviz van, de mar 10 eve nem volt, igy a novenyzet teljesen kisajatitotta maganak, a toltesek pedig biztonsagot es nyugalmat igernek a vadnak), mert lattunk egy bakot… Becserkeltuk, egy sutaval volt, majd egy csapasra Eden kertjeve valtozott a viztarozo, innen is, onnan is elotunt egy bak, par sutaval, fiatalok, erosek, gyengebbek, igeretesek. Oregebb selejt bakot akartam loni, igy 10 bak kozul nem tudtam loni, vagy tul fiatal volt, vagy igeretes, nem golyoerett… Logo orral visszacserkeltunk az autohoz, hogy ne zavarjuk az Edent. A fiam kerdezte is, hogy ez most mi? Az elso ozbak vadaszata ez neki, nem tudtam hangosan magyarazni. Barkacsoltunk tovabb a masik tohoz, ott ahol lattuk a bakot a sutaval, mar nem latszott a nap sem… Elegge el voltam szontyolodva, Zolika sem ertette, es egyszer csak ott volt a bak a masik tarozonal a sutaval, mikor meglattak, lecovekeltek, en megallitottam az autot, ugy 100 meterre lehettek. Most mit csinaljak, a puska hatul, ki kene szallni de elmegy, tanacstalan voltam, az ozpar pedig allt mint egy szobor. A vador azt mondta, hogy igy biztos nem fogok loni semmit, tehat tenni kell valamit, ki kell szallni, mert ez az a bak, nem fiatal, selejt. Kikaszolodtam az autobol es raneztem a bakra. Allt. Akkor mar tudtam, hogy ez az, amikor “kell hogy legyen”. Kinyitottam a hatso ajtot, kivettem a puskat, megceloztam a lapockajat, meghuztam a ravaszt. Semmi. Ah, elfelejtettem kibiztositani. Celzok megegyszer, meghuzom a ravaszt. Semmi. A bak es a suta allnak mint a szobor, en pedig hulyen allok es nezem a puskat, az volt, hogy nem volt bezarva a zardugattyu. Na jo, bezarom es lebiztositom. Celzok, meghuzom a ravaszt. Semmi. Ah, reflexbol bebiztositottam. Az ozpar all. Kibiztositom. Meghuzom a ravaszt. Bumm, meg latom, ahogy a bak tuzben rogyik es a suta beugrik a bokorba. Latom a vadornek is az arckifejezeset, orult, de el sem hitte, hogy lehet ennyit tokolni egy lovessel. Kiszall a vador es a fiam a kocsibol, visszanezunk a raloves helyere, all a bak, szememhez kapom a tavcsovet. Uristen, nem a bak, hanem a suta all a halott tarsa mellett mint a szobor es bamulja, visszajott a bokorbol mikor latta, hogy nem koveti a bak. Kozelebb megyunk, mondom fel hangosan, hogy ott a suta, szolunk par szot egymas kozott. A suta all, kozeleduk, a suta mereven bamulja a halott bakot. Nem akarja otthagyni a tarsat. Magamban bocsanatot kertem a sutatol es megkertem, hogy menjen el… Biztos megertette, mert elment es nem a kozelsegunktol riadt meg. Biztosan.

Adatok: 90-100 meter, CZ 557 Sporter .30-06, Schmidt & Bender 4-16x/50, RWS KS 9.7g. Helyben maradt.

Az idojaras miatt az iden eleg keson pirosodtak meg a capok…

Reggeli barkacsolas

Reggel szetneztunk mindenhol, meg a tavaknal is, lattunk egy bakot egy sutaval, de elmentek, szep bak volt… A tavaknal nem voltak ott a disznok… Osszejartuk a hatart, de azon a bakon kivul meg csak egyet lattunk, fiatal, igeretes bakot, lefilmeztem, majd egyszer tan fel is toltom, jo szellel odamentunk hozza kozel. Mintha nem is az a gazdag vadaszterulet lett volna, ahogy mutatkozott 2 nappal ezelott! Igen, az ido… Eso, sar, hideg, szel, nem volt kedve a vadnak, hogy mozogjon. De estere jobb idot josolt az Internet es tudtuk, hogy csak mutatkozniuk kell  a vadaknak…

Tanulsagos volt, tanultam terepjarozni…

Elso ozbak 2019-ben

Mar osszekeszitettem mindent jo idejeben, amit el lehet kepzelni (es azt is amit nem), hogy szukseg lehet egy ozbak vadaszaton: tavcso (uj szerzemeny, meg a telen szereztem), uj kalap, gumicsizma, loszer (ujra KS 9.7 grammos loszert hasznalok, mert nincs 8.8 grammos Evo Green, nem lehet kapni Temesvaron), sipok, ruha, 2 labu allvany, 3 labu allvany, kicsi lozsak, nagy lozsak, fenykepezogep, filmezogep, terepjarora vettem volt 4 uj gumit meg a tel vegen, kiment a szervo, azt megjavitattam, hatizsak, loszertarto, minden ossze volt keszitve.

Jartam a mezot a bakok utan, a felesegemet is  hivtam, hogy jojjon velem, szoval a felkeszules 100%-os volt. A macedonioi vadaszteruletem akartam loni, az kozel van, hamar oda lehet menni.

Reggel indultam, meg iskolaido volt, igy egyedul mentem, nem vittem sem a felesegemet sem a fiaimat… A termeszet tavasz vegehez illo modon fogadott, dusgazdag novenyzet es vadallomany. Facanok, nyulak, ozek, es itt-ott mintha mar hallottam volna a furjeket… En vezettem, sar volt rendesen, tanultam a terepjarozast. A bakkok nem voltak ott ahol egyeztuk volt, mikor nezelodtem utanuk meg aprilis vegen, majus elejen… Barkacsoltunk, nezelodtunk, mentunk jobbra-balra, csodaltuk a mezot. Egy adott pillanatban meglattunk egy selejt bakot az uton allt, mi mentunk tovabb az autoval ugy 50 meter utan megalltunk es visszajottunk gyalog a bokrok takarasaban. Csak annyira leptem ki a bokrok kozul, hogy meg loni tudjak a loalvanyrol… Megint ott allt, evett, fel-fel figyelt, nezett, nem tudta, hogy mi tortenik. Mar erzem es latom a helyzetrol, hogy most ez az a helyzet, mikor “kell, hogy legyen” (es nem az mikor nem). Latom a baknak a mozgasat, viselkedeset, hogy ez most ram var. Eltartott egy ideig, mig osszeszoszmotoltem magam, es annyira lenyugodtam, hogy a szalkereszt a lapockajan nem ugrabugralt. Meghuztam a ravaszt, a vador majd hanyatt esett az ijedsegtol. Helyeben maradt az ozbak… Szokasos teritek, toret, gratulacio, orultem a vadaszatnak, mindennek.

Adatok: 110 meter, CZ 557 Sporter .30-06, Schmidt & Bender 4-16x/50, RWS KS 9.7g. Helyben maradt.

Este kimentunk megegyszer, ezuttal vittem a felesegemet is, hatramentunk a tavakhoz, es mit adj Isten (kezdok szerencseje), ott all harom vaddiszno es eszik. Neztuk, csodaltuk, engedely nem volt, igy a nezessel maradtunk.

A kovetkezo nap nem tudtam menni, es esett is az eso…