2017. Majus 30. – Masodik ozbak az iden

Egy villas oreg ozbakra utaztam… Majdnem sikerult is, a vador mindent megtett, en is, de megsem jott ossze az a bak, de sebaj, lottem masikat, talan meg jobbat! Kiprobaltam a sipot,  a bakok nem nagyon reagalnak, figyelnek, de ennyi. A sutak szaladnak a hangra, es ami jo benne, hogy a sutakat kovetik a bakok.

Elmentunk arra a helyre, ahol lennie kellett a villasnak. Kiprobaltam a sipot, becsaltam ket sutat egy nagy buzatabla kozepen ugrandoztak, kerestek a gidat, es egyszer csak ott termett a bak is, valahonnan a bozotbol johetett elo. Ugy kb. 300 meterre allt a buzatablaban, csak a feje latszott ki, loheto feluletet nem mutatott, csak akkor ha elfordult es profilbol lattam a nyakat. Messze volt, nem kockaztattam meg a lovest. A vador inditvanyozta, hogy mennyunk kozelebb. Becserkeltuk 100-120 meterre, de nem tudtam kezbol loni (mert az allvanyt azt otthon kell felejteni). Igy ugy dontottem, hogy nem lovok. Meg kozelebb akartam menni, de a bak eszrevett es elment…

Meg azt kell tudni, hogy nekem van egy jo vadorom, mindig kiteszi a lelket is, hogy sikeres legyen a vadaszat. Lattam, hogy csalodott, meglehetett volna az a bak, ha van allvany… Vigasztalni kezdtem, hogy ez nem az a bak volt ma, amit en meg kell lojek.

Mentunk tovabb, lattunk borzot, par igeretes fiatal bakot, nyulakat harmassaval, negyessevel, facanokat, stb… Mit ad Isten, egyszer csak ott van egy oreg bak, a sutaval benne a buzaban, csak a feje egy resze es az aggancsa latszik, mellette a suta olyan kozel, hogy nem mertem loni. A tavolsag itt is 100-120 meter lehetett. Valamit kell csinaljak a sutaval… Igy hat elovettem a sipot es hivni kezdtem, hogy elmozditsam a bak mellol, tudtam, csak egy eselyem lesz, mikor elmozdul a suta lonom kell a nyakra, ha a sutara figyel. Megfujtam haromszor a sipot, a suta rogton ugrott, a bak ranezett a sutara, megmutatta azt a tenyernyi helyet a nyakabol, ahova loni lehetett. A szalkereszt mar reg a nyakan nyugodott, igy sipolas utan meghuztam a ravaszt. Eltalaltam pont ott ahol kellett. Helyben maradt. Oreg, jo bak. Minden ugy tortent, ahogy a mesekben :-).

Igazan szerencses vagyok…