Hideg volt… nem fogott a puska

Lelottem egy nyulat, keresztulbucskazott a fejen, mar orvendtem, hogy lottem egy nyulat, erre mit ad Isten, felpattan es elszalad, en meg a megtort puskaval – mert eppen kicsereltem a kilott patront – alltam ott szepen. Az a nyul meg vegigszaladt a hajtok elott, Viktorral a nyomaban, sortuz, a vegen elesett, es Viktor elkapta.

Meg egy nyul kicselezett, en bementem a csatornaba, a nyul meg kijott, en benne voltam derekig, a nyulat nem talaltam el…

Az utolso hajtasban lottem egy rokat…

Holnap december 31, az ev utolso napja, szombat

Hideg lesz, -5 fokot josolnak. 4-es 36 grammos, es 3.5-os 40 grammos szemimagnumot viszek, na persze es a brennekeket. Meglatjuk mi sul ki belole. A mult heten a 4-es jol ment. Mindent eltalaltam vele. a 4-es 36 grammos mintha gyorsabb lenne hidegben. Viszont a szemimanumban tobb van, erosebb is, de kisebb a soret, mivel csak harmasfelesem van. A jo multkorjaban a harmasfeles szemimagnummal lottem sikeresen, minden helyen maradt. Nem voltak messze, az is igaz. A szukites is tagabb volt, a henger. Most a henger utani ket szukitest viszem. A magnum egy hajszallal lassubb, de tobb a soret. A 4-es 36 grammos gyorsabb, de kevesebb a soret. Fene tudja melyikkel lenne jobb.

2016. december 22.

Szep nap, szep vadaszat, lottem 2 facankakast es egy tyukot, Viktor pedig 100%-on teljesitett vegig. A 4-es 36 grammos soret jol mukodott, a 3.5-os 40 grammos is, minden jol mukodott ma.

Igy lesz karacsonyra facanleves 🙂 Na, de karacsonyig meg van egy vadaszat.

wp_20161222_002

Vadaszni, vadaszni, vadaszni…

Ahogy mar irtam, ugy adta az Isten, hogy vadasz lettem, egy regi almom valt valora, veletlenul. Vadaszni jo, ha van kivel, es van mire. Ide kerultem a Bansagba, elszakadtam az otthoni vadaszoktol, hat mar nem is gondoltam arra, hogy valaha vadasz leszek… Aztan egyszer, egy faluban, mikozben a programot telepitettem az uzletben, hallom a magyar szot: holnap lesz hajtas? Hegyezni kezdtem a fulemet, kesobb kiderult, hogy az ugyfelem testvere vadasz. Hehe, innentol kezdve mar csak ido kerdese volt… Ez volt 2014 elejen, vagy 2013 vegen… Ime, itt vagyok, teljes erteku vadasz, kinek van kutyaja is :-), van kivel vadaszni, es van mire vadaszni.

Nekem a vadaszat mindig hamarabb kezdodik. Legalabb egy nappal hamarabb. Szertek elmelkedni, felkeszulni a holnapi napra. Megnezem milyen ido lesz, elmelkedek, hogy milyen loszert fogok hasznalni, milyen szukitest teszek a puskaba, kitorlom a puskabol a zsirt, elokeszitem a loszert, a ruhaimat, kesemet, csizmat, kutyat, mindent. Peldaul holnap fagy lesz, nem fog tobb lenni mint 1 fok, meg delben sem. Egy olyan helyre megyek, ahol lesz sok facan, tehat nem fogom a puskat beszukiteni, a henger utani ket szukitest viszem. Konnyebb a brenneket is kiloni belole, mert nagy esely van arra is, hogy diszno lesz… Mivel hideg lesz, viszek 3.5-os 40 grammos RWS-t, es 4-es 36 grammos RWS-t, mindketto jo facanra is, meg nyulra is. Ha hidegebb van, nem art, ha nagyobb a soret, vagy a toltet. Beteszek meg 4 brenneket, Sauvestre magnumot, hatha osszetalalkozok disznoval, es lesz idom cserelni is.

Viszem Viktort is. Mindig mikor hazajovok, ugy viselkedik mintha 1000 esztendeje nem latott volna… Alig varja o is, hogy kimenjen a mezore, kergesse a nyulakat, facanokat… Pont mint a gazdaja…

A 2016-2017-es vadaszideny

Ebben az idenyben meg nem irtam semmit…Augusztusban megkezdodott az uj szezon, az a szezon mikor en is kutyaval mentem vadaszni! Viktor, hm, fogalom ez a kutya, a baratsagossag, szeleburdisag megtestesitoje. Nincs jobb kutya a drotszoru nemet vizslanal!

Annyit elmondok, hogy kezdo kutyaskent sokkal nehezebb a vadaszat kutyaval, mint kutya nelkul, foleg, hogy Viktor meg kicsi, minden mozdulatat figyelnem kell, kontrollalni kell. De az elmeny, ahogy megkeresi, megmutatja es allja a vadat, majd visszahozza, mindenert karpotol. Kutya nelkul a tavaly csak mentem es figyeltem, vartam a lepattanot. Lepattano pedig adodott szepen.

wp_20160924_009

14248971_1303669449677431_45841208_nViktor jelen pillanatban mindent tud: furjet, facant, nyulat keres, allja a vadat, es sikeres loves utan visszahozza. Ezen kivul kihozza a vizbol a kacsat! Egyik alkalommal valaki lott egy facan, a facan felkadt a bokorra, a tobbi kutya nem talalta, Viktornak megjarta az esze, hogy folfele is kell nezni. Leszedte a facant a bokorrol, tobbszor felugrott erte, de vegulis sikeresen leszedte, es kihozta a bozotbol.

A mult hetvegen pedig egy tiszta 100%-os klasszikus elmenyem volt, filmezni kellett volna: eszrevette a facant, allta addig amig odamentem melleje, majd felriasztotta. En lelottem (sajnos csak masodik lovesbol), es Viktor visszahozta.

Kar, hogy nem irtam, mert ebben a szezonban meglottem az elso disznomat is. Egy hajtason voltam, egy kukorica tablat hajtottak a hajtok kutyakkal. Semmi nem helyettesiti a vaddisznovadaszat adrenalinjat. Hallod, hogy tortet feled a diszno, varod mikor jelenik meg, megjelenhet pont melletted egy egesz csorda, vagy tavolabb… Az embernek a szive a torkaban dobog ezerrel. Visszaterve az elso disznomhoz, hat jott az istenadta, torte a kukoricat, egyszer csak elcsendesedett mindent – az arokban volt, ott nem hallottam. Mar azt hittem, hogy visszament, de nem! Kijott es csak keson, 10 meterre mar kijott a kukoricabol mikor eszrevettem. Kb. 80-100 meterre lehetett, en el voltam bujva egy nagy fucsomo mogott, nem latott, es szalad tovabb a mezon. Celba vettem, a lapockajara celoztam es meghuztam a ravaszt rovid kiseres utan, hat az eredmeny egy hatracsuszott gerinc alatti loves lett, orditott is vagy 10 masodpercig, majd elcsendesedett. Olt meg a kivancsisag, es elhagytam a helyemet (mekkora hiba), hogy megnezzem a disznomat, odamentem, elcsodalkoztam, megforgattam, birtokomba vettem a vadat. Szep, felejthetetlen elmeny volt, kb egy 150 kg-os koca volt. Miutan kicsoldakoztam magam, ugy gondoltam, itt az ideje, hogy visszaterjek a helyemre. Ahogy megfordulok, lass csodat, szembetalalom magam egy hatalmass vadkannal, rogton lemerevedtem, hatha tovabb jon, mert nem lohettem a kukoricas fele. Nem tudom mennyi ido telhetett el, talan 15 masodperc, neztuk egymast lemerevedve. Majd visszafordult, es eltunk a kukoricasban. Hat igen… Tilos elhagyni az allast addig amig vege nincs a hajtasnak, de lattam a szomszedaimat, ok is erdeklodessel figyeltek, ugy gondoltam, biztonsagosan megtehetem. Es itt az eredmeny, megy egy nagy kant lohettem volna… De ne legyek elegedetlen! A Geco Express 10.7 grammos loszer bizonyitotta, hogy ha valamit eltalal, akkor az ott marad.

636121619742664170 636121619838137064 wp_20161015_003 wp_20161015_004