Furjeszes

A 2015-os idenyben ot alkalommal voltam furjeszni. A kollegaim szerint az iden nem volt sok furj. Minden alkalommal lottem 2-3 furjet, az utolso alkalom volt a legjobb, akkor 8-at lottem. Ez a kicsi madar visszaadta az onbizalmamat. A furjvadaszat izgalmas, mindig resen kell lenni, alacsnyan repul, neha varatlanul iranyt valtoztat, nem lehetne azt mondani, hogy nagyon nehez megloni, de nem is konnyu. A furjet reggel koran jo vadaszni, amig felszarad a nedvesseg, kutyak nelkul szinte lehetetlen megtalalni, majd az elejtett vadat begyujteni. Tobbnyire 1.9mm-es (10-es meret az olaszok szerint) 32 grammos, B&P markaju loszert hasznaltam. Altalaban a henger utan valo ket legtagabb szukitest hasznaltam, vagyis az 1/4-est es az 1/2-est.

Vadkacsa vadaszatok

Az iden negyszer voltam vadkacsara, lottem egy vadkacsat :-), ugyancsak 3.5-os RWS Silver Selection sorettel es a ket legszukebb szukitest vittem ezekre a vadaszatokra. Az igazsag az, hogy nem nagyon talaltam el semmit azon az egy vadkacsan kivul. Alabb bemasolom a Facebookrol a masodik vadkacsas elmenyemet:

2015. szeptember 18. – Masodik kacsavadaszat.

Eleg koran kiertunk a helyszinre, s akkor gondoltuk, hogy addig amig sotetedik megprobalunk meglepni nehany kacsat. Mivel jo sokaig autoval mentunk, sikerult elriasztanunk ugy kb. 1000 kacsat. Jo, megyunk tovabb de gyalog. Talaltunk is egy helyet ahol a kacsak vigan lubickoltak a vizben, kozeledtunk felrepultek es en kivalasztottam egy kacsat (ugy kb. 10-15-on lehettek), amelyik a legkozelebb volt es bumm-bumm, beleesett a kacsa a… Temesbe de meg vergodott, el nem tudott repulni, nem tudtam nezni a vergodeset es megegyszer bumm. Elcsendesedett es vitte a viz lefele az elso kacsamat pont a Temes kozepen, en pedig szaladtam a parton. Szerencsem volt, mert kovetkezett pont egy felsziget, lekaptam magamrol a csizmat es a zoknit es derekig gazolva a vizbe, sikerult elkapnom. Szoval mar volt egy kacsa. Szoltam a tarsaimnak, hogy menjunk tovabb a helyszinre ahol szandekozunk varni a huzast. Volt egy olyan erzesem, hogy a tegnapelotti haboru miatt lehet, hogy lennebb fognak leszalni ott egy jo hely volt, egy kanyarban. Nem hallgattak a tarsaim ram. Es nem is jottek a kacsak, vagyis igen, csak pont oda le a kanyarba. Legkozelebb megegyeztunk, hogy oda is all valaki. Erre a vadaszatra 3.5 mm-es 36 grammos RWS loszert vittem es 4 mm-es Rottweilt. A szukitesbol ket szukebbet szereltem fel a puskara. Gondoltam, hogy a huzasra 4 mm-es loszert hasznalom, kozelrol meglepni a kacsakat 3.5-ost. Hat a 4 mm-es loszerre nem kerult mar sor. Vasarnap szeptember 20-an ujra megyunk.